У Financial Times розповіли, як Фінляндія готується до потенційної війни

У Financial Times розповіли, як Фінляндія готується до потенційної війни

У Financial Times розповіли, як Фінляндія готується до потенційної війни

Заступник начальника штабу Мікко Хейсканен заявив, що вони мають волю і потенціал для захисту країни від нападу РФ. Стратегічне планування дозволяє зберігати зброю в країнах-членах НАТО, а цивільні виробники можуть швидко перейти до виробництва оборонних матеріалів.

Фінляндія має найдовший кордон із Росією серед країн ЄС та НАТО. І в неї є стратегічні плани, що робити у разі війни із Росією. Деталі планування розповіли у Financial Times.

Гельсінкі успішно перевірили свою здатність переведення країни на військові рейки та почали зберігати техніку та обладнання за межами країни. Фінляндія має високий рівень готовності, тому що має справу з дедалі більш агресивною Росією. Заступник начштабу з озброєння та матеріально-технічного забезпечення оборонних сил генерал-лейтенант Мікко Хейсканен (міністр війни, якщо дослівно перекласти з фінської) заявив, що вони перевірили понад 1000 угод із приватними компаніями щодо виробництва обладнання або надання послуг під час війни.

"Нам потрібно бути готовими до довгострокової кризи... Ми активізували деякі з них, ми перевірили всі угоди, ми протестували закупівлі не лише боєприпасів, а й інших матеріалів. Ми перевіряємо плани та готовність наших стратегічних партнерів", – сказав Хейсканен.

Фінляндія має, ймовірно, найвищий рівень готовності серед країн НАТО чи ЄС через досвід війни з Росією, зокрема у 1939-1940 роках. Радянська армія мала величезні втрати.

Гельсінкі накопичили основні види палива та зерна щонайменше на півроку, а також достатню кількість укриттів для всього населення. До того ж третина населення Фінляндії є резервістами, що дає країні з населенням 5,6 млн одну з найбільших армій у Європі.

"Це у нас у ДНК. Росія поважає силу. Сила складається як з волі, так і з потенціалу. Воля є. Воля народу захищати країну, мабуть, найвища у світі. Здатність матеріальна знаходиться на рівні, що заслуговує на довіру. На розвиток цього потенціалу потрібні роки. Ви не можете досягти цього за рік чи два", – додав Хейсканен.

Він відмовився вдаватися до подробиць, але додав, що текстильні виробники швидко можуть переорієнтуватися на виробництво бронежилетів або інших елементів захисту. Наразі країна знаходиться на 3 із 9 можливих рівнів ескалації. Економіка не перейшла на військові рейки, але виробництво зброї збільшили. Виробництво боєприпасів через війну в Україні збільшилося у 10 разів, якщо порівнювати з 2019 роком.

Завдяки членству в НАТО Фінляндія почала зберігати військову техніку в Норвегії, а в планах це робити й у Швеції. Надалі зберігатимуть і боєприпаси, і, можливо, навіть запчастини.

"Ми більше не самотні. Ми можемо довіряти іншим. Нам не потрібно тримати всі яйця в одному кошику. Нам не потрібно володіти всіма коровами, щоб виготовляти для нас молоко", – резюмував Хейсканен.

Wiki