Українська гімнастка пронесла в Марселі факел паризької Олімпіади разом із колегами з Євросоюзу

Олімпійський вогонь, фото ілюстративне

Українська гімнастка Марія Височанська 9 травня очолила групу європейських спортсменів , які несли факел паризьких Олімпійських ігор у середземноморському французькому місті Марсель.

Естафета олімпійського вогню в Марселі ознаменувала початок 11-тижневої подорожі символу Олімпіади територією Франції – перед церемонією відкриття змагань 26 липня. Багатолюдні вулиці Марселя вітали естафету факелоносців, серед яких були такі спортсмени, як баскетболіст Тоні Паркер або колишній футболіст Базіль Болі.

Час для представниці України настав опівдні, коли команда з 27 спортсменів і параспортсменів із кожної країни ЄС взяла вогонь і приєдналася до естафети на святкуванні Дня Європи 9 травня. Вони сформували почесну варту, щоб вітати Височанську, яка виграла дві золоті медалі на чемпіонаті Європи 2020 року та виступала на Олімпійських іграх у Токіо 2021 року.

«Усі емоції, які я переживаю, дуже складно передати словами, – сказала 21-річна спортсменка. – Я відчуваю гордість і неймовірне щастя, що Україна стала 28-ю країною (що несе вогонь разом із країнами ЄС), і що капітан вшанував мене, дозволивши мені нести олімпійський вогонь».

Уряд Франції, який дедалі активніше підтримує Україну, запросив Височанську приєднатися до заходу. Війна значно ускладнила підготовку українських спортсменів до Олімпіади.

«Це спосіб дійсно наполягати на нашій солідарності з Україною, – сказала міністерка спорту Франції Амелі Удеа-Кастера. – Ми багато робимо для того, щоб вони (українські спортсмени) могли готуватися в найкращих можливих умовах у той час, коли вони стикаються з тією жахливою загарбницькою війною, і ми хочемо дійсно висловити, що підтримуємо їх якнайкраще».

Участь Височанської має особисте значення: її батько воює з 2015 року, він брав участь у 242-денних боях за Донецький аеропорт, де зазнав поранення в голову. Військових, які захищали аеропорт у нині окупованому Росією Донецьку, в Україні назвали «кіборгами» за те, що вони тримали позиції впродовж такого тривалого часу.

У березні Міжнародний олімпійський комітет оголосив, що російські та білоруські спортсмени не братимуть участь у церемонії відкриття Олімпіади в Парижі через війну, яку президент Росії Володимир Путін розвʼязав в Україні. Будь-які спортсмени з цих країн мають пройти процес перевірки, щоб змагатися під нейтральним прапором.

Форум

Wiki