Розслідувачі CIT підтвердили затоплення ракетного корабля «Циклон» у Севастополі

МРК «Циклон», 2020 рік

Розслідувальна група Conflict Intelligence Team підтвердила втрату російським Чорноморським флотом малого ракетного корабля «Циклон». Він був потоплений внаслідок ракетного удару української армії по порту Севастополя в окупованому Криму у ніч на 19 травня. Флот РФ отримав судно півроку тому.

Розслідувачі повідомили, що отримали фото, на якому видно щоглу, що стирчить із води. Порівнявши її з довідковими фотографіями, розслідувачі дійшли висновку, що щогла належить «Циклону».

Саме фото у CIT не оприлюднили з міркувань безпеки джерела, зазначивши, що в Криму ситуація для опозиційних активістів – «особливо складна».

У матеріалі CIT не повідомляється, яких саме пошкоджень зазнав корабель і чи підлягає він відновленню.

Російський флот про втрату корабля не повідомляв. Невідомо, чи перебували на борту члени екіпажу і чи були серед них втрати.

21 травня в Генштабі ЗСУ підтвердили, що під час удару 19 травня в окупованому Криму був уражений «Циклон». Перед тим Військово-морські сили Збройних сил України повідомляли про знищення російського морського тральщика «Ковровець» під час згаданого удару 19 травня.

Речник Військово-морських сил і голова Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Дмитро Плетенчук в ефірі Радіо Свобода заявив, що ураження «Циклона» означатиме, що в Криму немає жодного судна-носія крилатих ракет.

  • «Циклон» – малий ракетний корабель проекту 22800 «Каракурт», один із найсучасніших на російському флоті. Він був спущений на воду у 2020 році й переданий флоту РФ у липні 2023 року. Кораблі водотоннажністю 870 тонн озброєні крилатими ракетами «Калібр» й артилерійською установкою АК-176. На «Циклоні» був встановлений ракетно-гарматний зенітний комплекс «Панцир». Штатний екіпаж – 39 осіб.

Форум

Wiki